Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbán jó és édes évet, Gyurcsány tavaszi megújulást kívánt a
  2013-09-04 18:14:52, szerda
 
  Orbán jó és édes évet, Gyurcsány tavaszi megújulást kívánt a zsidóknak

Itthon
|
2013.09.04. 14:11
|

A politikusok Tisri havának első napján köszöntötték a magyarországi zsidókat az 5774. év beköszönte alkalmából.

Orbán Viktor jó és édes évet kívánt a magyarországi zsidóknak. A kormányfő levélben köszöntötte a közösséget és vezetőit a zsidó újév, a rós hasána alkalmából. A miniszterelnök levelet küldött Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomó vezető rabbinak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjének, Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének és Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc köszöntőjében az 5774. év beköszönte alkalmából emlékeztetett rá, hogy ezen a napon a zsidóság "megújítja szövetségét az Örökkévalóval a világ fenntartására és újjáteremtésére. A zsidó hagyomány szerint az ünnepet megelőzően elmegy az Örökkévaló kedve a világ újjáteremtésétől, a sófár hangja veszi rá őt arra, hogy továbbra is fenntartsa teremtményeit".

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: a világnak és különösen hazánknak "talán soha nem volt nagyobb szüksége erre az újjáteremtésre. Szóljon hát a sófár minden korábbinál hangosabban, arra kérve a Teremtőt, hogy a tavaszi választás hozza el Magyarországnak a megújulást, és hangozzék fel utána az ima: ÁSRÉ HAIS, JODÉ TRUÁ, HÁSEM BÖOR PÁNECHA JÖHÁLÉCHUN - "Boldog a nép, amely ismeri a sófár biztató hangját: Örökkévaló, a Te fényedben járnak ők."
Gyurcsány azt kívánta a magyarországi zsidóknak, "amely ismeri a sófár biztató hangját, hogy járjanak az Örökkévaló fényében, a Teremtő pedig adja meg nekik, és velük együtt minden nem zsidó polgártársunknak is a tavaszi megújulást".

Fotó: MTI/Mészáros János

A Gergely-naptár szerint szeptember 5-én - a gyakorlatban már szeptember 4-én napszálltakor - beköszönt a zsidó újév, a rós hasána. A zsidó naptár szerint 5774. zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és függésére Istentől emlékeznek.

A zsidó naptár szerint négy újév van, ezek közül a legjelentősebb a zsinagógai újesztendő. A rós hasána kifejezés szó szerinti jelentése: az év feje. Ezen felül illetik még a jóm truá (a kürtharsogás napja), a jóm hádin (az ítélet napja), a jóm diarichtá (a hosszú nap), a jóm hárát olám (a világ születésnapja), a jóm hákeszen (az eltakarítás napja) névvel is.

A Rós hasána a lelki számvetés, az önvizsgálat, az ima időszaka, amikor a Talmud szerint minden élőlény elvonul Isten előtt, aki megítéli őket a következő esztendőre. Mivel a "közepesek" még kapnak haladékot, hogy megjavítsák magukat, a hithű zsidók e napon visszagondolnak az elmúlt évben elkövetett hibáikra és tévedéseikre, az őket ért kísértésekre. Ezen a napon adnak hálát a Mindenhatónak azért is, mert egész évben megóvta őket a balszerencsétől és a rossztól.

A rós hasánát megelőző hónap már a megtérés jegyében telik, szokás ilyenkor jókívánságokat küldeni és az év közben tett fogadalmakat feloldani. A nap előestéjén fehér ruhákba öltöznek, a zsinagógában is a fehér szín az uralkodó. A zsidó újévi asztalon datolya, gránátalma, tök, csicseriborsó és póréhagyma található, mert ezek a termékeny és gyorsan fejlődő növények a kabbala szerint a szerencse jelképei. Nem hiányozhat a hal sem a fejével együtt, továbbá a mézes alma, amely kellemes és vidám évet hozhat. A máskor sós és hosszúkás kalács (barhesz) is kerek és édes.

Rós hasánát sok helyen olyan dologgal töltik, amelyet egész évben végezni akarnak, éjszaka nem alszanak (nehogy elaludják a szerencséjüket), ehelyett imák és vallásos énekek hangzanak fel. Közép-Európában - így Magyarországon is - elterjedt rós hasána első napjának délutánján - vagy ha az a nyugalomnapra esik, akkor a következő nap - a táslich szertartás. A kenyérmorzsát összegyűjtik és beleszórják egy folyóba: ezzel szimbolikusan vízbe vetik a bűneiket, így tisztán kezdhetik meg az újesztendőt.

Rós hasána után tíz nappal tartják a legnagyobb zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt. A köztes időszakot tíz bűnbánó napnak nevezik, amikor mindennap különleges bűnbánó imákat kell mondani, az erre a periódusra eső szombat a megtérés szombatja. Jóm-kipúr a nagy megbocsátás napja, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az újesztendőben is élhetnek.

Forrás: MTI/FN24


http://fn.hir24.hu/itthon/2013/09/04/orban-jo-es-edes-evet-gyurcsany-tavaszi-megu julast-kivant-a-zsidoknak/


És hány milliárdot követelnek a zsidók egy olyan generációtól, akiknek semmi közük a tettekhez?
Szándékosan akarják megnyomorítani a mai generációt, és elvárják, hogy ezért szeressék őket?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: polgártársunknak, újjáteremtésétől, újjáteremtésére, balszerencsétől, magyarországnak, visszagondolnak, miniszterelnök, jókívánságokat, magyarországon, legjelentősebb, szerencséjüket, megnyomorítani, újjáteremtésre, örökkévalóval, csicseriborsó, emlékeztetett, napszálltakor, magyarországi, újesztendőben, mindenhatónak, fenntartására, teremtményeit, köszöntőjében, nyugalomnapra, születésnapja, kenyérmorzsát, közalapítvány, szimbolikusan, generációtól, tájékoztatta, fogadalmakat, zsinagógában, tévedéseikre, demokratikus, köszöntötték, összegyűjtik, politikusok Tisri, magyarországi zsidókat, magyarországi zsidóknak, kormányfő levélben, zsidó újév, miniszterelnök levelet, miniszterelnök sajtófőnöke, világ fenntartására, zsidó hagyomány, ünnepet megelőzően, világ újjáteremtésétől, sófár hangja, sófár minden, tavaszi választás, sófár biztató, tavaszi megújulást, Orbán Viktor, Heisler Andrásnak, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Köves Slomó, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Deblinger Eduárdnak, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Szabó Györgynek, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, Havasi Bertalan, Illyés Tibor, Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, ÁSRÉ HAIS, JODÉ TRUÁ, HÁSEM BÖOR PÁNECHA JÖHÁLÉCHUN, Mészáros János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Akik bántanak téged  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png férfi  Amikor Jézus rátapos a lábadra  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete-erdő desszert  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható  Makszim Gorkij gondolata  A Megváltó szolgálatában  Lóhere  Png virág  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 21  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Tanuld meg ezt a versemet  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Akik bántanak téged  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png lepke  Alázat  Nem számIt  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyon különös  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  Png telefon  Facebookon kaptam  Idő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Esti kép  Az igazi szeretetért rendszeri...  s immár én is felragyogva, ért...  Németh László tollából  Egy hatékony szolga  Bertolt Brecht -től idézet  Tavaszi kép  Még csak most kezdődik a nap  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
politikusok Tisri, magyarországi zsidókat, magyarországi zsidóknak, kormányfő levélben, zsidó újév, miniszterelnök levelet, miniszterelnök sajtófőnöke, világ fenntartására, zsidó hagyomány, ünnepet megelőzően, világ újjáteremtésétől, sófár hangja, sófár minden, tavaszi választás, sófár biztató, tavaszi megújulást, zsidó naptár, ember teremtésének, ember teremtett, zsinagógai újesztendő, kürtharsogás napja, ítélet napja, világ születésnapja, eltakarítás napja, lelki számvetés, következő esztendőre, hithű zsidók, elmúlt évben, napon adnak, megtérés jegyében, fehér szín, zsidó újévi, kabbala szerint, szerencse jelképei, fejével együtt, mézes alma, táslich szertartás, kenyérmorzsát összegyűjtik, legnagyobb zsidó, köztes időszakot, megtérés szombatja, nagy megbocsátás, élet könyvébe, olyan generációtól, polgártársunknak, újjáteremtésétől, újjáteremtésére, balszerencsétől, magyarországnak, visszagondolnak, miniszterelnök, jókívánságokat, magyarországon, legjelentősebb, szerencséjüket, megnyomorítani, újjáteremtésre, örökkévalóval, csicseriborsó, emlékeztetett, napszálltakor, magyarországi, újesztendőben, mindenhatónak, fenntartására, teremtményeit, köszöntőjében, nyugalomnapra, születésnapja, kenyérmorzsát, közalapítvány, szimbolikusan, generációtól, tájékoztatta, fogadalmakat, zsinagógában, tévedéseikre, demokratikus, köszöntötték, összegyűjtik, teremtésének, gyakorlatban, kürtharsogás, kísértésekre, hitközségek, vezetőjének, eltakarítás, beleszórják, évfordulója, megjavítsák, megbocsátás, szövetségét, újesztendőt, sajtófőnöke, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.